Hvilken behandling er bedst mod piskesmæld?

Piskesmæld (whiplash) rammer flere end 6.000 danskere hver år. De fleste opstår efter trafikulykker, mens andre kommer til skade på jobbet eller i hjemmet.

Det er blevet en almindelig lidelse i takt med, at bilernes bremser bliver stadig bedre.

Heldigvis forsvinder smerterne for 97% i løbet af et år, men for de sidste 3% var der tidligere ikke megen hjælp at hente. Ny dansk akupunktur behandling viser dog både i forsøg og praksis overraskende gode resultater.

Symptomer ved piskesmæld

Hvis man forstuver en finger, kan det være pinefuld, men i løbet af kort tid er man almindeligvis i orden igen. Det sker desværre ikke for de tusindvis af danskere, der hvert år forstuver nakken eller får piskesmæld, som man kalder det.

 

Behandling af piskesmæld med akupunktur

Piskesmæld kan behandles effektivt med akupunktur

Symptomerne fra piskesmæld er uhyggelige. De kommer som regel inden for det første døgn, typisk i nakken. Ca. 75% har hovedpine, der udgår fra nakken, og mange har svært ved at dreje hovedet. Ca. 50% har skulder- og arm smerter. Føle forstyrrelser i arme og ansigt, ligesom prikkende eller stikkende fornemmelser.

Nogle har tyngde fornemmelser i armene, og andre har ligesom en klump i halsen, altså smerter når de skal synke. Nogle får øresusen af det, der kan være påvirkninger af balancen. Man kan blive overfølsom over for støj. Svært ved at huske eller koncentrerer sig og andre psykiske fænomener.

Nogle med piskesmæld har stærke smerter i lænden, strålende ud i benene – ligesom iskias.

Den danske overlæge Carsten Shell, der bor i Sverige, har forsket meget i piskesmæld. Han har føjet mange nye momenter til diagnosen, fx at syns- og balance problemet ligger betydelig højere end de 20 %, man normal regner med. Helt op i nærheden af 80%.

Desværre kan lægevidenskaben kun gøre meget lidt for folk med piskesmæld. Bortset fra smertestillende medicin og fysioterapi, der jo ikke helbreder sygdommen, men sommetider har en kortvarig virkning.

Mange piskesmældramte kæmper hårdt for at overbevise omverdenen om, at deres skade er reel. Heldigvis forsvinder smerterne og ubehaget hos ca. 97 % i løbet af et år – men for de sidste 3 % er der desværre ingen mulighed for helbredelse af lægevidenskaben. Deres tilstand forbliver uforandrede, hvis de ikke søger andre muligheder.

Akupunktur mod Piskesmæld

I litteraturen er beskrevet, at akupunktur i visse tilfælde har været i stand til at hjælpe piskesmældsramte.

Kinesisk akupunktur virker desværre ikke på alle mennesker. I ca. 10% virker det ekstremt godt, og i andre ca. 10% virker det slet ikke. Nogle akupunktur systemer virker kun på ca. 60 %, mens andre virker på omkring 80 %.

De foreløbige erfaringer tyder på, at procent satsen for AcuNova akupunktur mod piskesmæld er betydelig højere.

Piskesmæld undersøgelse

Derfor besluttede seks akupunktører at lave en undersøgelse (pilotprojektet) for at dokumentere hvilken akupunkturmetode, der var bedst mod piskesmæld.

De seks akupunktører behandlede hver 10 patienter med piskesmæld i en måned. Hver patient fik 14 behandlinger, og akupunktørerne brugte forskellige metoder.

Metode

Ingen Virkning

Lille forbedring

God forbedring

Helbredt

 Sri Lanka Akupunktur

 40%

 20%

20%

20%

 Kinesisk Akupunktur (TCM)

 40%

 10%

10%

40%

 ECIWO Akupunktur

 30%

 30%

20%

20%

 Kinesisk Øre Akupunktur

 30%

 40%

10%

20%

 NPSO (Tysk system)

 20%

 20%

10%

50%

 AcuNova (Akupunktur2000)

 10%

 10%

20%

60%

Testmetode – tryk her

Som det ses, er der dramatisk forskel på resultatet af de forskellige akupunktur-metoder. Noget af forskellen kan tilskrives akupunktørens dygtighed, men det kan ikke forklare den store forskel på de forskellige teknikker, som undersøgelsen viste.

For at se, hvad vores patienter siger: tryk her eller her

Klik her for at kontakte Boel Akupunktur.

Det kunne være spændende at undersøge resultatet af behandling af piskesmældsramte med AcuNova i dag, hvor teknikken er betydelig bedre end i 1999. Hvem er frisk?

Herunder fortæller Karina, en af Boel Akupunkturs piskesmælds  patienter, hvordan behandling med moderne Acunova akupunktur har hjulpet hende. Hun havde lidt af piskesmæld i 3 år og var før hun kom til Boel Akupunktur  blevet behandlet med både fysioterapi og kiropraktik. Men på trods af behandlingerne og store mængder smertestillende medicin, var hendes piskesmæld ikke bedre. Til sidst anbefalede hendes læge, at hun prøvede akupunktur. Efter vores behandling er hun smertefri og bruger ikke længere medicin.

Forskning i smertebehandling?

Nu er det fristende at konkludere, at den store forskel, der er på resultaterne af de forskellige metoder også gælder andre smertepatienter.

Det kan man imidlertid ikke umiddelbart!

Hvis man skal lave sammenlignende forskning, skal man kun anvende to metoder mod hinanden – og samtidig have en tilsvarende gruppe, der ikke modtager behandling.

Her i huset har vi talt om at lave forskning i behandling af slidgigt i nakken med AcuNova.

Er der en kollega, der er interesseret i at deltage med en anden akupunktur-metode?

Hvordan foregår et behandlingsforløb for piskesmæld?

Før første behandling skal du have et interview/samtale med din akupunktør, hvor han spørger ind til dine piskesmælds-symptomer.

Derefter bliver du ført ind i behandlingsrummet og imens du lægger dig til rette på briksen, laver akupunktøren en plan for hvilke akupunkturpunkter han skal bruge til netop din situation.

En typisk behandling indeholder 2 dele, hvor man først ligger 20 min. på ryggen med 2 nåle i hver hånd og til sidst ligger 10-20 min. på maven med små nåle i nakken. Det kan dog variere fra patient til patient alt efter den individuelle situation. Hos nogle bliver nålene sat i andre steder og andre kan ikke holde til at ligge på maven.

Du skal igennem et forløb på 5 behandlinger hurtigt efter hinanden. Den femte dag skal du igen have en samtale med din akupunktør, hvor han spørger ind til hvordan det går. Hvis du på det tidspunkt er helt i orden, stoppes forløbet. I de tilfælde, hvor det overhovedet ikke er bedre, venter man nogle dage, for at opnå den maksimale effekt af behandlingerne. Er der stadig ingen bedring i symptomerne efter 1 uges ventetid, stopper vi forløbet, da chancen for bedring derefter bliver for lille. I de tilfælde, hvor der er en bedring efter de 5 gange, men det endnu ikke er helt godt, vil vi gerne behandle mere.

Når vi behandler folk med piskesmæld, sigte vi mod at gøre dem i stand til at leve det liv de selv vil, ikke det liv piskesmældet diktere. Vi forsøger at gøre folk smertefri og at gøre nakken stærk – med stærk mener jeg, at man ikke får tilbagefald af at køre over et bump i vejen eller får smerter af at være fysisk aktiv.

Prisen på behandlingerne.

1 behandling koster kr 500,- det vil sige i alt kr 2500,- for de 5 gange.

De fleste sundheds forsikringer dækker behandlingerne.

Sygeforsikringen Danmark giver tilskud til behandlingerne.

Udtalelser fra patienter

Anmeldelse skrevet på Google:

“Jeg var i 2013 involveret i et trafikuheld, hvor jeg fik et voldsomt piskesmæld og flere diskusprolabser. Jeg har lige siden døjet voldsomt med hovedpine, kroniske nakkesmerter, krampeanfald og sovende arme og fødder. Det har påvirket min koncentrationsevne, min nattesøvn har været elendig og min livskvalitet har været voldsomt forringet.
Jeg har været hele møllen af speciallæger osv. igennem. Jeg fik til sidst den nedslående besked at det desværre ikke var muligt at helbrede eller mindske mine lidelser.
Jeg hørte,gennem familie, at Boel akupunktur kunne noget udover det sædvanlige.
Og det skal jeg love for.
Efter bare 5 behandlinger er jeg smertefri, kan sove om natten og føler faktisk jeg har fået mit liv tilbage.
Det er som at opleve et mirakel, og jeg er evigt taknemmelig, og meget lykkelig for at have modtaget behandling hos Boel akupunktur.
Tusinde gange tak
Mange taknemmelige hilsner fra
Birgitte Jung Storgaard”

Anmeldelse på Facebook:

“Jeg har siden januar 2018 døjet med daglige nakkesmerter og voldsom hovedpine efter et piskesmæld i forbindelse med et biluheld. Jeg har gået ved både fysioterapeuter og kiropraktor lige siden ulykken uden den store længerevarende effekt. Smerterne var så slemme at jeg på et tidspunkt endte med at blive indlagt fordi jeg havde symptomer på en blodprop i hjernen, men det var mit piskesmæld der kunne give mig lignende symptomer.

Efter min kiropraktor fortalte mig at hun nok ikke kunne gøre mere for mig og at jeg desværre nok skulle leve med dette og have varige mén i form af daglige nakkesmerter og en hovedpine, som drev mig til vanvid, ringede jeg i panik til Boel Akupunktur, da det var mit sidste håb for at få det bedre. Jeg fik en tid dagen efter og har nu fået 5 behandlinger.
Jeg er nærmest helt smertefri i min nakke og har ikke længere de tunge hovedpiner hver dag! Jeg kan slet ikke beskrive hvor meget Boel Akupunktur har reddet min hverdag – for første gang i et helt år smiler jeg nu igen!
Jeg var skeptisk i starten, men hold nu op hvor er jeg blevet positivt overrasket over hvad så små nåle kan gøre!
Boel Akupunktur får mine varmeste anbefalinger!

Christina Rosenkilde Petersen”