Medicin er skyld i hvert 20’ende dødsfald i Danmark

John Boel Jr
25.05.18

Den medicinske forskning er på afveje

Danmark har det største forbrug af medicin i EU. Alligevel dør vi tidligere, end befolkningen i alle andre lande i EU – når vi ser bort fra de tidligere kommunistiske lande i Østeuropa. Vi bliver simpelthen ikke så gamle som folk i Norge, Portugal, England osv.

Når man bliver syg, tager man medicin, for at blive rask. Det er vigtigt at få antibiotika, hvis man er så uheldig at pådrage sig en lungebetændelse. Det gør, at man kan hjælpe kroppen med at bekæmpe bakterierne i lungerne.

Medicin bliver også brugt til at dæmpe symptomer på en lang række sygdomme, uden at behandle selve sygdommen. Det ser man f.eks ved smertestillende medicin, der kun dæmper symptomer, men ikke har nogen helbredende virkning. Det kan være nødvendigt, når man har så ondt, at man ikke kan sove. Der er heller ikke noget galt i at tage en hovedpinepille, så man kan være med til sin søns konfirmation. Smertestillende medicin er i mange tilfælde nødvendige, men bliver dog brugt alt for meget.

I de senere år har vi set en enorm stigning i medicin, som bliver givet med det formål, at man ikke skal blive syg i fremtiden. Det gælder vacciner, blodfortyndende, kolesterol sænkende og andre. Hvor meget de hjælper eller i nogle tilfælde om de overhovedet hjælper, er der store diskussioner om. De har dog alle bivirkninger.

Når de fleste tager til apoteket med en recept fra lægen, har de tillid til, at den medicin de får udleveret, vil hjælpe dem. Det er ikke kendt blandt mange, at medicin rent faktisk er den tredje størst dødsårsag i Danmark. Kun kræft og hjerte/kredsløbs sygdomme kræver flere dødsofre per år.

Ifølge tal fra Danmarks Apotekerforening er medicin årsag til hver 20’ende dødsfald i Danmark. Det er jo helt forfærdeligt, at mellem 3.000 og 6.000 danskere hvert år dør af den selv samme medicin, de tager, for at blive hjulpet.

Til sammenligning døde der i 2013 “kun” 216 af narkotika og i 2014 var tallet 263.

Hvordan løser vi problemet?

Nu er jeg jo akupunktør og mener, at langt flere skulle bruge akupunktur. Men selv om det ville mindste medicinbehovet, er det ikke hele løsningen.

Der er faktisk flere forskellige ting vi kan gøre, for at mindske antallet af medicinrelateret dødsfald.

Læger og apotekere kan blive endnu bedre til at informere folk, om hvor meget medicin de skal tage. Det er noget, der allerede bliver gjort meget for, men der er stadig patienter, som ikke følger forskrifterne.

hvert 20'ende dødsfald skyldes medicin

1.000.000 danskere får mindst 5 forskellige slags medicin hver dag.

Halvdelen af de mennesker, der dør af deres medicin, tager den allerede fuldstændig som foreskrevet. En analyse fra apotekerforeningen viser, at 1.000.000 danskere bruger fem slags medicin eller mere hver dag. En ud af 5 danskere tager altså mindst fem forskellige typer medicin hver eneste dag! I 2013 var tallet “kun” 700.000. Jo flere slags medicin man tager, jo større er risikoen for at dø af det.  Ifølge formanden for Lægeforeningens lægemiddeludvalg, Michael Dupont, er det ikke unormalt, at især ældre mennesker får 10 eller flere slags.

Det er altså hjerteskærende, når folk dør af den medicin de tager, for en sygdom de ellers ikke ville dø af. De tilfælde hvor folk dør af bivirkninger som blodpropper, hjertesvigt, blødende mavesår og andet er forfærdelige. Især, hvis den oprindelige sygdom ikke var dødelig. Lægerne skal blive bedre til undgå det.

De farligste medicin-typer mod ikke dødelige sygdomme, er smertestillende gigt medicin og antipsykotisk medicin. Personligt ville jeg ikke tage de to typer.

Nu er det let at skyde skylden på lægerne, men gennemsnits danskeren kan helt klart også blive betydelig bedre til at motionere og spise en sund kost. Så ville lægerne ikke have en grund til at udskrive så store mængder.

Hele problemet bliver dog ikke løst, før vi får medicinalvareindustrien, læger, eksperter i vitaminer, mineraler, kosttilskud og lignende til at snakke sammen. I dag sigter næste al medicin mod at undertrykke en naturlig funktion i kroppen. Formålet er, at man så ikke får så kraftige symptomer på lidelsen. Det giver desværre bivirkninger. Medicin, der sigter på at opbygge de svage eller skadede steder i kroppen, som forårsager symptomerne, ville være langt mere hensigtsmæssig.

Vi har brug for opbyggende medicin

Vi har brug for medicin, der opbygger. Ikke medicin der slår ihjel.

Vi bliver simpelthen i langt højere grad nød til at få medicin, som opbygger, i stedet for næsten kun at have medicin som dræber eller hæmmer. Der er stadig brug for medicin, der dræber bakterier og mikroorganismer, men der bør være langt mere, som hjælper kroppen med at helbrede syge organer, skadet væv osv.

Det er ikke noget, som vil ske på en formiddag. Men ville det ikke være fantastisk, hvis vi en dag om 10, 15 eller 20 år havde medicin, som i langt højere grad gavnede kroppen i stedet for at undertrykke den?

PS: Vær venlig at konsultere din læge, før du stopper med medicin. Nogle typer er livs nødvendige. Andre typer skal der trappes langsomt ud af. Det kan være direkte farligt at stoppe pludseligt.