Kan øjenskader helbredes?

Bokseren Mikkel Kesslers øjenskade kunne øjenlægerne ikke helbrede. Sportsredaktør Flemming Fjeldgaard, sporten.dk om Mikkel Kessler: - Den danske bokser kunne være blevet en af historiens allerstørste danske idrætsmænd. Men det er nu ødelagt af hans Super Six-afbud pga. øjenskaden. 

Artikel af John Boel
Fredag 18. februar 2011

Det sker, at en sportsudøver bliver skadet i øjet, selv om det mest er boksere. Når det sker, står lægevidenskaben ofte hjælpeløs.

Det mest ekstreme, vi nogensinde har set, var en schweizisk ishockey-spiller. Han havde fået en puk direkte ind i øjet, så øjet rent faktisk var eksploderet. Det kan vi naturligvis ikke gøre noget ved, men bortset fra sådanne ekstreme tilfælde, har vi vældig gode resultater med øjenskader.

Et godt eksempel var en af verdens bedste håndboldmålmænd, nordmanden Katrine Lunde, der har spillet mange år i Aalborg og Viborg.

Hun havde fået en bold i øjet, og havde både nedsat syn og dobbeltsyn.

Hendes træner ringede tre uger før verdensmesterskabet og spurgte, om vi kunne hjælpe. Som altid sagde vi, at vi naturligvis ikke kunne garantere noget, men vi ville gerne prøve.

Da hun kom på klinikken, konstaterede vi straks, at øjet absolut ikke så godt ud, og hun sagde da også, at øjenlægen havde fortalt, at det ville tage flere måneder, før hun kunne begynde at spille igen, og at der absolut ingen chance var for, at hun kunne komme med til verdensmesterskabet.

Efter bare tre behandlinger havde hun det meget bedre, og dobbeltsynet var reduceret betydeligt. Det var blevet torsdag eftermiddag – John junior var på klinikken i København – og jeg var på vej til lufthavnen, idet jeg havde et kursus i Norge fredag, lørdag og søndag.

Træneren ringede på mobilen, og uden at præsentere sig skreg han: "Hvor er du henne?" Jeg fortalte ham så, at jeg skulle til Norge og holde kursus.

"Så kommer hun op til dig og bliver behandlet" sagde han. Katrine dukkede op i kursuslokalet fredag eftermiddag sammen med TV2 Norge, der var meget interesseret i at finde ud af, hvad det var, der skulle ske. Under behandlingen udtalte Katrine sig i begejstrede vendinger til de norske seere. Hun fortalte, at øjenlæge-videnskaben ikke kunne gøre noget for hende, og at hun efter bare tre dages behandlinger følte sig meget bedre og var virkelig glad for at kunne forsvare de norske farver ved VM.

Katrine fik to behandlinger under kurset i Oslo, og dobbeltsynet var praktisk taget væk. Det samme var hævelsen og det sorte øje var nu kun en lille smule lyseblåt.

Efter yderligere en uges behandling i Aulum, var hun 100% i orden.

Forskning i syn

Da vi ifølge et amerikansk universitet får omkring 84% af alle vores sanseindtryk ind gennem øjnene, er synssansen den absolut vigtigste sans, vi har.

Nu kunne Katrine se, selvom hun havde dobbeltsyn. Det kunne en anden norsk sportspige, Torgunn, ikke. Torgunn var blind – fuldstændig blind. Hun var verdensmester i 800m og 1500m løb for blinde. Torgunn havde levet sit liv i totalt mørke i 10 år, efter et færdelsuheld, der havde berøvet hende synet.

Som alle vore øjenpatienter fik hun to behandlinger om dagen i en intensiv periode, og da hun kom hjem til Sandnæs i Norge, kunne hun for første gang i sit liv se sin lille søn og sin mand.

Jeg tror enhver kan forstå, at det var den største lykke, der var overgået hende i hendes unge liv. Hun var blevet dømt ude af øjenlægevidenskaben, og havde fået at vide, at der var ikke noget at gøre – hun ville være blind resten af sine dage. Synsnerven var død!

Hun var efterfølgende i Danmark 7 gange, hver gang en uge, og hendes syn blev bare bedre og bedre for hver gang. Da det var meget spændende at følge hendes udvikling, talte vi ofte i telefon sammen – mindst en gang om måneden. Indtil den 8. gang – da havde vi ikke talt sammen i tre-fire måneder.

Pludselig en sen eftermiddag ringede telefonen, og en meget begejstret pigestemme næsten skreg – på klingende norsk: "Nu har jeg fået lappen" (Nu har jeg fået kørekort).

Når man kender lidt til myndighedernes måde at agere på, ved man, at når først man har diagnosen blind, og har været blind i 10 år, så bliver man testet igen, igen og igen for at få kørekort.

Det var ikke kun Torgunn, der var lykkelig. Hele Boel Klanen svævede på en lille lyserød sky en hel uge efter den meddelelse.

Hvis du er interesseret i øjenbehandling, kan du læse mere i ”Se godt ud”, der er en bog om øjne.

Der er uddrag af bogen på Internettet: www.segodtud.dk