Diskusprolaps i ryggen

I denne artikel kan du læse om diskusprolaps i ryggen, symptomer og vores syn på behandling. Vi mener nemlig, at der skal være bedring efter en uge.

Hvad er en diskusprolaps?

Rygsøjlen er opbygget af knogler med bruskskiver (diskus) imellem. Formålet med en diskus er at øge bevægelsesfriheden i rygsøjlen. Rygehvirvlerne har et mellemliggende lag, hvor disse bruskskiver befinder sig. I dem er der en kerne, der kunne minde om gelé, og den giver en støddæmpende effekt, når vi hopper, løber, spiller fodbold og på andre måder er fysisk aktive med kroppen.

Ned igennem hele rygsøjlen løber rygmarvskanalen, og fra rygmarven løber der nerver videre ud i din krop. Faktisk løber alle nerver herigennem – hele vejen fra hjernen til resten af kroppen. Disse nerver kommunikerer med din krop, og sørger for funktionalitet, motorik etc.

Diskus består af to dele, nemlig kernen (den førnævnte bløde geléagtige masse) og en bindevævsskal, der ligger udenom for at holde det hele på plads. Hvis bindevævsskallen bliver svækket kan den revne og kernen presses derpå ud i rygmarvskanalen, hvor den presser mod en af de mange nerver, som løber derfra. Dette tryk kan føles meget forskelligt fra person til person, men det er ikke ualmindeligt, at det fører til smerte, ømhed og andre ubehageligheder. Når det sker, har man fået en diskusprolaps. Kort sagt: en diskusprolaps er altså en udposning af en diskus, der trykker ind i mod rygmarvskanalen.

Symptomer på diskusprolaps i ryggen

Der kan forekommer forskellige symptomer ved forekomsten af en diskusprolaps i ryggen. Der kan blandt andet nævnes: Smerter lokalt i ryggen, smerter som stråler ud i en arm eller et ben, lammelser i muskler, føleforstyrrelser i dele af en arm eller et ben og manglende kontrol med afføring/vandladning. Smerterne er ofte så slemme, at smertestillende medicin næsten ikke hjælper, eller skal tages i så store doser, at det næsten kan bedøve en hest.

Det er bestemt ikke morsomt at måtte lægge krop til smerter af den karakter, og de fleste mennesker er naturligvis interesserede i at finde en metode, der kan aflaste de smerter en diskusprolaps medfører, samt de konsekvenser den har for tilværelsen, hvor der desværre kan forekomme så mange gener, det fører til forringelse af livskvaliteten.

Behandling af diskusprolaps

For 20 år siden opererede man ofte diskusprolapser i forsøget på at aflaste trykket på nerverne. I dag er man dog ret forsigtig med det. Patienterne fik nemlig ofte problemer på baggrund af operationen, der var lige så slemme som generne fra selve diskusprolapsen i ryggen.

Når det så er sagt, bør det nævnes at der stadig er tilfælde, hvor det bliver betragtet som nødvendigt af operere. Særligt hvis diskusprolapsen sidder sådan, at den kan forårsage permanente lammelser eller vandladningsproblemer for patienten. I dag anbefaler lægerne styrketræning, men det skal ofte gøres i mange måneder eller flere år.

Hos Boel Akupunktur er både vi og vores patienter enige om, at det er nødvendigt med en hurtigere udsigt til forbedring. Vi har den holdning, at man skal have det bedre allerede efter en uge!

Herunder kan du se en kort video, hvor en af vores patienter med diskusprolaps i lænden (og flere andre problemer) fortæller, hvordan moderne akupunktur hos Boel akupunktur har hjulpet hende med at aflaste de gener, hun havde i forbindelse med hendes diskusprolaps og post polio smerter.

Hendes navn er Mona, og hun fortæller, at hun inden behandlingen brugte meget af dagen på at sidde og græde og være ked af det på grund af smerte. Ligeledes har hun oplevet meget dårlig nattesøvn og hendes ben var blåt på grund af dårligt blodomløb. Siden hun startede til behandling af diskusprolaps, er det store blå område på benet svundet ind til et lille mærke, hun har genfundet den gode nattesøvn, har ikke flere smerter og har det med egne ord generelt rigtigt godt.

Du kan også se en video med Anitta, der har fået konstateret en diskusprolaps i nakken, som har givet smerter og strålesmerter. Hun fortæller om større bevægelsesfrihed i nakke allerede efter to behandlinger og det at få følelsen tilbage i hendes fingre og opleve aftagende strålesmerter efter tre behandlinger. Hun kan også konstatere stor bevægelighed i nakken efter femte behandling, hvor hun stort set heller ikke har smerter i fingrene eller armen, og kan skrælle gulerødder, klemme tøjklemmer sammen og udføre alle almindelige pligter i dagligdagen igen. Desuden har Anitta oplevet et højere energiniveau, da hun ikke har behøvet at tage smertestillende, siden hun startede behandlingen.

Se hende fortælle hvordan moderne akupunktur hos Boel Akupunktur har hjulpet hende herunder.