Åreforkalkning i en blodåre

Åreforkalkning kan behandles langt bedre end hidtil antaget

Åreforkalkning er en af de mest almindelige lidelser i Danmark.

Ca 250.000 danskere lider af åreforkalkning i udpræget grad, dvs 1 ud af 22 danskere, og endnu flere har det i mild grad.

Næsten alle danskere over 60 år er ramt af åreforkalkning i en eller anden form.

Det er en alvorlig lidelse, og er årsag til langt de fleste dødsfald i Danmark. Faktisk er en fjerdedel af alle dødsfald forårsaget af åreforkalkning.

Heldigvis behøver det ikke være så alvorligt, som hidtil antaget.

Herunder fortæller Benno med vindueskiggersyndrom (åreforkalkning i benene), hvordan han før behandling hos Boel Akupunktur kun kunne gå med besvær selv med rollator. Efter behandlingen kan han gå uden rollator eller stok. Han kan endda gå op ad trapper uden hjælp.

Herunder kan du se en udtalelse fra en mand med åreforkalkning i benene, som fortæller hvad akupunktur behandlingerne hos Boel Akupunktur har gjort for ham.

Hvad er åreforkalkning?

Åreforkalkning, forkalkning og arteriosklerose, er alle navne for det samme problem, nemlig at blodcirkulationen er nedsat eller helt stoppet i et eller flere områder i kroppen på grund af en ophobning af fedtstoffer, bindevæv og kalk, i en eller flere pulsårer. En lang række lidelser er forårsaget af åreforkalkning, blandt de mest almindelige kan nævnes:

–          Angina Pectoris (hjertekrampe forårsaget af åreforkalkning i blodårerne til hjertemusklen)

–          Vindueskigger syge (åreforkalkning i benene)

–          Blodpropper (både i hjerte, hjerne og ben)

–          Skinnebenssår

Hvordan får man åreforkalkning?

Åreforkalkning starter med et lille ”sår” forårsaget af irritation eller betændelse på indersiden af en blodåre. Kroppen løser det ved at beskytte såret med et lag bestående af fedt (kolesterol), på samme måde som når vi sætter et plaster på et udvendig sår.

Kroppen får på denne måde tid til at reparere såret, som irritationen eller betændelsen har skabt. Det er en genial løsning, og det skaber normalt ingen problemer.

Men hvis kroppen ikke får ro til at reparere såret, går det galt. Det kan for eksempel ske ved at inflammationen eller betændelsen vokser hurtigere, end kroppen kan nå at reparere det. Når det sker, putter kroppen flere og flere ”plastre” på, dvs. der ophober sig mere og mere fedt (kolesterol), og med tiden også bindevæv og kalkaflejringer. Disse aflejringer kan til sidst helt tilstoppe en blodåre med katastrofale situationer til følge i hjerte, hjerne, ben eller organer, alt efter hvilket væv den/de forsnævrede eller helt tilstoppede blodårer, nu ikke længere forsyner med blod. En del af dette ophobede fedt/bindevæv/kalk kan også løsrive sig og flyde med blodstrømmen.

Når den løsrevne klump når en blodåre, der er så lille at den ikke kan passere, har man fået en blodprop. Blodpropper kan forårsage slagtilfælde, blindhed, lammelser og endda dødsfald, så det er absolut ikke noget man skal tage let på.


Skriv her hvis du har spørgsmål eller vil bestille tid.

Dit navn (skal udfyldes)

Din e-mail (skal udfyldes)

Dit telefonnummer

Din besked

Hvad kan man gøre, hvis man har fået åreforkalkning?

Der er mange ting man kan gøre, men ikke alle er lige gode. Grundlæggende set kan behandlingen af åreforkalkning deles op i 3 områder:

1)      tiltag, der behandler eller nedsætter inflammationen eller betændelsen, så åreforkalkningen ikke starter eller forværres.

2)      tiltag der fjerner fedt/bindevæv/kalk aflejringerne

3)      tiltag der skaber ny blodtilførsel til de områder, der er blevet helt eller delvis afskåret fra blod pga en blodprop eller tilstoppede årer.

Punkt 1 dækker:

–          At stoppe med at ryge. Hvis man har åreforkalkning ved hjertet (angina pectoris), og stopper med at ryge, nedsætter man risikoen for blodpropper betragteligt. Faktisk har rygere med angina pectoris 3 gange større risiko for blodprop i hjertet end ikke rygere med angina pectoris. Det samme gør sig gældende ved åreforkalkning i benene. Rygere med åreforkalkning i benene har ca 4 gange så stor risiko for koldbrand i benene (og deraf efterfølgende amputation), som ikke-rygere med åreforkalkning i benene. Der findes ikke bevis for at rygning giver åreforkalkning, men hvis man har tendens til åreforkalkning, forværre rygning det kraftigt.

Åreforkalkning

Motion (speciel hård motion, der virkelig får en til at hive efter vejret) bevirker at musklerne optager sukker fra blodet meget hurtigere. Sukkermolekyler (kulhydrater) ridser og irritere blodårevæggene og skaber derfor betændelse, så når sukkeret bliver transporteret fra blodet og ud i musklernes sukkerdepoter hurtigere, bliver der ikke dannet ny inflammation og betændelse i blodårerne.

–          Hurtige kulhydrater fra sukker, hvide ris, hvidt mel osv. skaber inflammation i blodårerne. Hvis man omlægger sin kost, så man spiser færre kulhydrater, er risikoen for at få åreforkalkning betydelig mindsket.

–          En kost rig på frugt og grønt giver flere antioxidanter, der modvirker betændelse/inflammation. Kosttilskud med antioxidanter virker på samme måde.

–          Akupunktur har vist sig meget virkningsfuldt ved forskellige inflammationer og betændelsestilstande, inklusiv dem der findes i blodårerne.

Punkt 2 dækker:

–          Kosttilskud som L-Arginin, K 2 vitamin og andet.

–          Kolesterolsænkende medicin, der indeholder de kemiske stoffer statiner. Det virker ved at hæmme produktionen af visse enzymer, der bestemmer hvor hurtigt kolesterol bliver dannet i kroppen. Statinerne er gode til at sænke kolesterolniveauet og nedsætter risikoen for blodpropper i hjertet hos folk, der allerede har haft en blodprop i hjertet tidligere. Det findes dog ikke bevis på at raske mennesker lever længere, når de får statiner, snare tvært imod. For at hæmme en naturlig funktion i kroppen, kræves meget stærke midler, og statiner har da også nogle voldsomme bivirkninger, bl.a.: forvirring, hukommelsestab, træthed, muskelsmerter, nedsat muskel styrke og mange andre.

I flere artikler har Carsten G. Johansen (dansk læge og ekspert i kolesterol) bl.a. skrevet: ”Kolesterol er et af de nyttigste stoffer i kroppen. Det har stor betydning for produktion af bl. a. D-vitamin, galde og stresshormoner. Hos ældre mennesker er tendensen, at de der lever længst, har det højeste kolesteroltal”.

–          EDTA. Behandlinger hvor man får et drop direkte i blodet, med det kemiske stof EDTA, har ret gode resultater, når det gælder om at fjerne dele af kolesterol/kalk aflejringerne i blodårerne. Det eneste minus er, at man ofte skal have ca 30 behandlinger af 3 timers varighed, hvorfor det kan være en bekostelig affære.

Punkt 3 dækker:

–          Hård motion får kroppen til at lave nye blodårer, for at imødese cellernes krav om mere ilt.

–          Bypass operation, hvor man først skærer en blodåre ud af et ben eller arm, og derefter laver en operation, hvor man bruger åren til at lave en omkørsel af blodet rundt om den tilstoppede del.

–          Balonudvidelse af en blodåre. Det brugs til at behandle indsnævringer i pulsårerne, der giver blod til hjertemusklen. En balonudvidelse udføres ved at et plasticrør føres ind i en blodåre i lysken og op gennem blodårerne til den åre ved hjertet, som er delvis stoppet af åreforkalkning. For enden af plasticrøret er en lille balon, som føres ind i det forsnævrede område og pustes op, så fedtaflejringerne bliver mast til siden. Derefter indsættes en stent (et metalnet, der skal sørge for at forsnævringen ikke falder tilbage igen). Kroppen vil dog ofte danne en blodprop på det sted hvor stenten sidder, så for at undgå det, skal man det næste år dagligt spise et kemisk præparat.

–          Akupunktur kan bruges, til at få kroppen til at lave nye blodårer, rundt om det tilstoppede område – altså en slags naturlig bypass. Alle de forskellige akupunktursystemer, kan gøre det. Hos Boel Akupunktur har vi haft langt de bedste resultater, når vi har kombineret den traditionelle kinesiske akupunktur og den moderne AcuNova-akupunktur til at få kroppen til at lave nye blodårer, der omgår det tilstoppede sted.

Herunder fortæller en kvinde med angina pectoris, hvordan akupunktur hos Boel Akupunktur har hjulpet hende.

Hvis du har flere spørgsmål eller ønsker at bestille tid til behandling, klik her

Selv i de tilfælde, hvor det er gået galt og man har fået en blodprop er alt håb ikke ude. Her under kan du læse en anbefaling af Boel Akupunkturs behandling som Karin K skrev efter hendes mand var blevet behandlet for følgevirkninger af en blodprop i hjernen.

“Min mand blev hjulpet utrolig meget efter en blodprop i hjernen med nedsat kraft i høje side, ude af stand til at tale mere end få ord og total initiativløs. Han er nu 7 år efter stadig ok. Så vi kan anbefale jer på det varmeste.”