Akutte skader & sportsskader

Fodboldspilleren Simon Kjær er nu på krykker efter sin kraftige forstuvning, hvor hans ydre ledbånd i foden er blevet hårdt kvæstet. Hvad kan du gøre ved en forstuvet fodled?

Artikel af John Boel
Søndag den 25. marts, 2012

Vi har ikke behandlet landsholdsspilleren Simon kjær, så derfor ved jeg naturligvis ikke, om vi kan hjælpe ham, men her har du et lignende eksempel

Vi er tilbage i de gode gamle Tour de France dage, hvor jeg havde den store oplevelse at være akupunktør for Bjarne Riis, Jan Ullrich og de andre stjerner.

– Rytterne var sendt af sted på dagens etape, og vi sad og spiste morgenmad på hotellet, da en mand kom humpende ind. Han støttede sig kraftig til en stok.

– Når jeg ser sådan noget, har jeg for vane at spørge, hvad problemet er. Han talte heldigvis bedre engelsk end mit franske, så han forklarede, at han havde forstuvet anklen dagen før. Det gjorde vanvittigt ondt, og han kunne ikke støtte på foden.

– Jeg sagde, at jeg gerne ville hjælpe, og efter at have fundet et ømt punkt med en golftee, på det modsatte håndled, satte jeg en nål i punktet og bad ham gå nogle skridt.

Først turde han ikke, men efter flere opfordringer prøvede han – meget forsigtig – at støtte på den forstuvede fod. Han tog et skridt og så endnu et, hvorefter han vantro sagde: ”Hvad i alverden sker der. Smerten er væk”.

– Jeg fortalte, hvem jeg var, hvad jeg lavede på Touren og forklarede lidt om ”sportsakupunktur”.

– Nærmest af høflighed og for at holde samtalen i gang, spurgte jeg, hvem han var.

Manden svarede: ”Jeg er læge for Tour de France”.

Vi bevarede for øvrigt kontakten nogle år, og jeg skrev en artikel om sportsakupunktur for ham, som han oversatte og fik trykt i verdens største sprotsblad, L´EQUIPE.

Flere nåle

I de fleste tilfælde, er det ikke nok med den ene nål. Vi behandler suplerende begge fodled nogle gange, indtil hævelsen og smerten er væk.

Hvis man behandler en forstuvet fodled samme dag, eller dagen efter uheldet, ser man ofte hævelsen fortager sig i løbet af ½ time.

På netdoktor kan du læse, hvad en forstuvet fodled er: http://www.netdoktor.dk/sygdomme/fakta/forstuvet_fod.htm

Akutte skader er i de fleste tilfælde lette og hurtige at behandle med AcuNova (Akupunktur 2000). Vi har behandlet mange sportsfolk, og efter vores erfaring er det yderst sjældent, at sportskvinden / -manden ikke er på banen i løbet af en uge.